به قلم: میعاد مسعودی
خداوند در قرآن میفرماید:
﴿إِنَّ اللَّهَ عِندَهُ عِلْمٌ السَّاعَةِ وَيُنَزِّلُ الْغَيْثَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْأَرْحَامِ وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ مَاذَا تَكْسِبُ غَدًا وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ بِأَيِّ أَرْضِ تَمُوتُ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ) [۱] (بهراستی که علم «ساعت» تنها نزد خداوند است، و باران را فرو میفرستد و آنچه را در رحمهاست میداند و کسی نمیداند فردا چه به دست میآورد و کسی نمیداند در کدامین سرزمین میمیرد. بهراستی خداست [که] دانای آگاه است).
اشکالگیرندگان این آیه را مخالف حقیقت میدانند و اعتقاد دارند با پیشرفت علم، انسان میتواند با استفاده از دستگاهی مانند «سونار» جنسیت جنین را تشخیص دهد!
موضوعی که واضح است این است که اشکالگیرنده فقط نگاه مادی به این آیه از قرآن دارد، گویی با یک کتاب عادی با نویسندهای مانند خودش روبهروست…
درحالیکه خود قرآن تأکید دارد که این کتاب وجههای مختلف و محکم و متشابه دارد [۲] و هر آیه تفسیر و توضیحی دارد که تنها سخنگوی رسمی دین قادر به تبیین حقیقت آن است.
محدود کردن آیات قرآن به برداشتها و تفاسیر شخصی افراد، نمیتواند به حقیقت این کتاب خدشهای وارد کند؛ زیرا منتقد اگر نقدی دارد باید براساس قوانین همان کتاب نقدش را ارائه دهد وگرنه تمام تلاشش دستوپا زدن در منجلاب جهل است.
و اما پاسخ:
تعیین جنسیت جنین با سونار و تصویربرداری با امواج صوتی تا قبل از تقریباً هجده هفتگی پس از حاملگی امکانپذیر نیست؛ زیرا اعضای تناسلی جنین هنوز شروع به رشد نکرده است و تعیین جنسیت پس از هجده هفتگی براساس نحوۀ رشد و حرکت دستگاه تناسلی تخمین زده میشود.
حتی تصویربرداری با دستگاههای پیشرفتهتر مانند عکسبرداری سهبعدی نیز براساس شرایط خاصی از سن جنین و نحوۀ قرار گرفتن آن در رحم مادر و… بستگی دارد و قطعی و یقینی نیست.
دکتر علاء السالم در کتاب «دفاع از قرآن» با روایتی از امیرالمؤمنین (ع) پاسخ را تکمیل میکند…
اینکه مقصود از آیه فقط مذکر و مؤنث بودن جنین نیست.
امیرالمؤمنین (ع) در بیان این آیه فرموده است:
(در خصوص چیزی که در رحم قرار دارد «مذکر یا مؤنث بودن، زشت یا زیبا بودن، بخشنده یا بخیل بودن، شقاوتمند یا سعادتمند بودن و اینکه آیا ازجمله هیزمهای آتش است یا همراه پیامبران در بهشتهاست را میداند» و این علم غیب است که هیچکسی جز خداوند از آن آگاهی ندارد…). [۳]
پس علم خداوند نسبت به جنین در رحم مادر به جنس آن خلاصه نمیشود و این موضوعی است که اشکالگیرندگان به آن توجه نکرده بودند.
خداوند میفرماید:
(وَإِن لَكُمْ فِي الْأَنْعَامِ لَعِبْرَةً نُسْقِيكُمْ مِمَّا فِي بُطُونِهِ مِنْ بَيْنِ فَرْثٍ وَدَمٍ لَبَنًا خَالِصًا سَائِعًا لِلشَّارِبِينَ) [۴] (و در دامها قطعاً برای شما عبرتی است از آنچه در شکم آنهاست از میان سرگین و خون، شیری ناب به شما مینوشانیم که برای نوشندگان گواراست).
میگویند: براساس علم روز، شیر توسط غدههای شیری تولید میشود اما قرآن به چیز دیگری اشاره دارد.
آیا این آیه با علم تضاد دارد؟
متأسفانه کسانی که قصد اشکال وارد کردن به آیه را دارند برخی اصول علمی را در نظر نگرفتهاند؛ اینکه شاید آیۀ قرآن به مبدأ و مادۀ اولیه اشاره کرده که سرانجامِ آن نتیجهای است که میبینیم.
سید احمدالحسن در پاسخ به این اشکال بیان کرده است:
«خون، انتقالدهندۀ مواد غذایی و مایعات از دستگاه گوارش به تمام قسمتهای بدن است؛ درنتیجه این اشکال محلی ندارد.» [۵]
برای مثال اینکه بگوییم سلولهای بدن از خون تغذیه میکنند و اینکه بگوییم از مواد مغزی مانند گلوکز که توسط خون حمل میشود، هر دو صحیح است؛ اینکه شخصی بخواهد به جملۀ اول بهدلیل نپرداختن به جزئیات ایراد بگیرد، عملی بیهوده و خلاف واقع است.
_______________
منابع:
۱. سوره لقمان، آیه ۳۴.
۲.سوره آل عمران، آیه ۷.
۳. نهج البلاغه، تحقیق صبحی صالح، خطبه ۱۲۸.
۴. سوره نحل، آیه ۶۶.
۵. گفتوگوی مستقیم با سید احمدالحسن توسط دکتر علاءالسالم.
163 – هفته نامه زمان ظهور – 28 مهر 1402
دانلود تمامی شماره های هفته نامه زمان ظهور
عیسی به آمدن مدعیان دروغین بسیاری هشدار داده است، اما نگفته هر مدعیِ پساز او کذاب است. به قلم: متیاس… Read More
مصیبت برتر قسمت دوم به قلم: نازنین زینب احمدی مقدمه در بخش پیشین این مجموعه، با تکیه بر اهمیتی که… Read More
گفتوگوی داستانی دربارۀ دعوت فرستادۀ عیسای مسیح (قسمت دوم) به قلم: متیاس الیاس از پیشنهادِ رفتن نزد کشیش استقبال کرد… Read More
به قلم: شیث کشاورز امروزه نظریه تکامل (فرگشت) نظریهای است که در جامعۀ علمی، بهطور گسترده بهعنوان توضیحی کاملاً… Read More
پاسخ به تئوفان اعترافکننده | قسمت چهارم به قلم: ارمیا خطیب • پیشگفتار در قسمت پیشین به سه ادعای تئوفانس… Read More
وظیفۀ مؤمنان در قبال رؤیا در پیشگاه فرستادۀ الهی به قلم: نوردخت مهدوی مقدمه رؤیا، سفری شیرین و روحانی است… Read More