قسمت چهارم
(بررسی آرای ملامحسن فیض کاشانی، سید محمدصادق صدر)
نویسنده: نعیم احمدی
ملامحسن فیض کاشانی در کتاب «نوادر الأخبار فیما یتعلق بأصول الدین»، بابی را با عنوان «ما یکون بعده علیهالسلام: آنچه بعد از امام مهدی(ع) اتفاق میافتد» اختصاص داده و چهار روایت را در آن ذکر کرده که بر وجود دوازده مهدی پس از قائم دلالت میکند که حدیث وصیت در زمرۀ این روایات است. ملا محسن فیض کاشانی، پس از ذکر این چهار روایت، عبارات شیخ مفید را ذکر میکند: «و بعد از دولت قائم برای هیچکس دولتی نیست، مگر آنچه در روایت از قیام فرزندش انشاءالله آمده است و بهصورت قطع و یقین وارد نشده است و بسیاری از روایات ذکر کردهاند که مهدی این امت وفات نمییابد، مگر چهل روز قبل از قیام قیامت. روزی که در آن هرجومرج میشود و علامت آن خروج مردگان و قیام ساعت حساب و جزاست، و خداوند داناتر است که او ولی توفیق و حق است و از او خواهان عصمت از ضلالت هستیم. اوست که ما را به راه راست هدایت میکند.» سپس مینویسد:
«آنچه شیخ مفید گفته با سایر روایاتی که در این باب ذکر کردیم منافات ندارد؛ زیرا آخرینِ این دوازده مهدی نیز مهدی است؛ گرچه دعوت مهدیین مستلزم تشکیل حکومت نیست و علم این مسئله نزد خداوند است!»[1]پیش از آنکه به توضیحِ جمعبندی فیض کاشانی از روایات مهدیین علیهمالسلام بپردازیم، مناسب است که دیدگاه او را نسبت به روایاتی که دربارۀ مهدیین علیهمالسلام در کتاب النوادر، نقل کرده بدانیم. او در مقدمۀ کتاب النوادر مینویسد:
«ما در کتابمان به نام «الوافی» روایاتی که در کتب مشهور اربعه (الکافی، من لایحضره الفقیه، التهذیب، الاستبصار) آمده است، جمع کردیم و احادیث پراکندۀ آنها را، ذیل موضوعات یکسان، باببندی کردیم و جایی هم که نیاز بوده، برخی روایات را توضیح دادیم؛ سپس روایاتی را از کتاب الوافی که بهمنزلۀ اصول و ارکاناند برگزیدیم و در کتابی که آن را «الشافی» نامگذاری کردیم، گرد آوردیم. سپس صلاح دیدیم روایاتی را که در کتب مشهور اربعه نیامده، اما الفاظ و مضامینشان با روایات کتب مشهور اربعه فرق دارد، و در کتب معتبر عالمان دین آمده است به همان روشی که در کتاب الشافی در پیش گرفته بودیم گردآوری کنیم تا تکملهای باشد بر کتاب الشافی و نواقص آن را جبران کند تا در نهایت، این دو کتاب (یعنی الشافی و کتاب حاضر) شامل تمام روایات مهم و روایات محکم باشد. بنابراین ما این کتاب را تألیف کردهایم و تمام تلاش خود را کردهایم که روایاتی را نقل کنیم که معرفت به آنان مهمتر و سودش بیشتر و فایدهاش کاملتر است و با تحقیق مییابیم تعارضی ندارند و با تأمل مییابیم که الفاظ و معنایش ابهام و تشابهی ندارد، بلکه از قبیل محکمات است… .» [2]طبق این اظهارات، روایاتی که در کتاب النوادر آورده از مهمترین روایات و پرفایدهترین روایاتی هستند که در کتابهای معتبر حدیثی نقل کرده و بهمنزلۀ محکمات و اصول و ارکان دیناند؛ در نتیجه روایاتی را که دربارۀ مهدیین در این کتاب نقل کرده معتبر میدانسته و آنها را مهم تلقی میکرده که از جملۀ این روایات، حدیث وصیت رسول خدا(ص) است.
اما فیض کاشانی، ضمن دفاع از روایات مهدیین، میان این روایات و سخن شیخ مفید مبنی بر اینکه در روایات آمده که بعد از مهدی برای هیچکس دولتی نیست، چنین جمعبندی میکند که میان سخن شیخ مفید و روایاتی که دلالت دارد بعد از امام مهدی(ع)، دوازده مهدی خواهد بود، تعارضی نیست؛ زیرا مهدی دوازدهم نیز مهدی است؛ در نتیجه، اگر روایاتی وجود داشته باشد که مضمونشان این باشد که بعد از مهدی، دولتی نیست، منظورش دولت مهدی دوازدهم است. البته فیض کاشانی با عبارتی بسیار موجز این نکته را نیز تذکر میدهد که طبق روایتی از امام صادق(ع)، مهدیین به موالات و شناخت امامان دعوت میکنند و چنین دعوتی لازمهاش این نیست که آنان حتماً حکومت هم بکنند (زیرا مثلاً ممکن است شرایط حکومتکردن برای مهدیین فراهم نشود و بدون حکومت بتوانند دعوت خود را پیش ببرند). سپس او که از حل قطعی این مسئله عاجز مانده است که آیا مهدیین حکومت میکنند یا خیر، علم این مسئله را به خدا واگذار میکند. در هر حال، قرائنی وجود دارد که نشان میدهد فیض کاشانی به مهدیین علیهمالسلام و اینکه آنان اوصیای امام مهدی(ع) و از حجتهای خداوند هستند باور دارد؛ قرائنی از جمله اینکه:
145 – هفته نامه زمان ظهور- 21 بهمن 1401
دانلود تمامی شماره های هفته نامه زمان ظهور
عیسی به آمدن مدعیان دروغین بسیاری هشدار داده است، اما نگفته هر مدعیِ پساز او کذاب است. به قلم: متیاس… Read More
مصیبت برتر قسمت دوم به قلم: نازنین زینب احمدی مقدمه در بخش پیشین این مجموعه، با تکیه بر اهمیتی که… Read More
گفتوگوی داستانی دربارۀ دعوت فرستادۀ عیسای مسیح (قسمت دوم) به قلم: متیاس الیاس از پیشنهادِ رفتن نزد کشیش استقبال کرد… Read More
به قلم: شیث کشاورز امروزه نظریه تکامل (فرگشت) نظریهای است که در جامعۀ علمی، بهطور گسترده بهعنوان توضیحی کاملاً… Read More
پاسخ به تئوفان اعترافکننده | قسمت چهارم به قلم: ارمیا خطیب • پیشگفتار در قسمت پیشین به سه ادعای تئوفانس… Read More
وظیفۀ مؤمنان در قبال رؤیا در پیشگاه فرستادۀ الهی به قلم: نوردخت مهدوی مقدمه رؤیا، سفری شیرین و روحانی است… Read More