خداوند حکیم، مخلوقات را بیهوده وارد این عالم نکرد؛ بلکه با هدفی والا متناسب با ذات بلند خود، خلق کرد. هدفی که اکثر مردم از آن غافلاند و فرستادههای خدا، بیدارباشی برای این مردم غفلتزده هستند.
روشنگریهایی از دعوتهای فرستادگان
کنکاش در روش پیامبران در باب دعوت مردم به خدا از جهات مختلف ضروری است؛ حداقل برای منتظران امام مهدی(ع) اهمیت ویژهای دارد تا خود را برای یاری او آماده سازند:
فرستادۀ امام مهدی(ع) سید یمانی میفرمایند:
«… در دعوتهای فرستادگان، بسیار و بسیار چیزهایی است که مؤمن میتواند از آنها بهره گیرد، تا یاوری از یاوران امام مهدی ع شود و دشمنی از دشمنان ایشان نشود. در دعوتهای فرستادگان، حقی است که مؤمنی که میخواهد امام مهدی ع را یاری دهد، باید در میدانش وارد شود؛
از سختیها، بلاها، تلاش و جهاد، کشتار و پیکار و دردهایی که چه بسا از بدن عبور کند و به نفْس و روح برسد، تا مسخرهکردن و ریشخند و استهزا، و تا خوارشدن و اندکبودن یاور، و دردها و دردها و دردها.
(حَتَّى يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ مَتَى نَصْرُ اللهِ أَلا إِنَّ نَصْرَ اللهِ قَرِيبٌ) (تا آنجا که پيامبر و مؤمنانی که با او بودند، گفتند: پس ياریِ خدا کِی خواهد رسيد؟ بدان که ياری خداوند نزديک است). (بقره ۲۱۴).»
(روشنگریهایی از دعوتهای فرستادگان، ج۱، دعوت محمد ص)
بنابراین تأمل در این دعوتها زمینۀ مهمی برای ظهور امام مهدی ع مهیا میسازد.
یمانی، مربیِ انصار امام مهدی ع
روشن است که دعوت امام مهدی ع یک دعوت فرهنگی است که بهدنبال گسترش علم و اخلاق طیبه است؛ لذا زمینهساز اصلی ظهور نیز پیگیر این طرح هستند.
او با نوشتن کتاب «روشنگریهایی از دعوتهای فرستادگان» در سه جلد، در صدد تربیت پیروان امام مهدی ع و آمادهسازی عدۀ کافی برای ظهور حضرت بقیةالله هستند.
کتابی که پیامآورانی تربیت میکند که مانند پیامبران فکر میکنند و میدانند در هر زمان چگونه مردم را به حق دعوت کنند:
_گاهی چون نوح ع شبانهروز و با صبر و مدارا حق را به مردم عرضه میکنند و از تکذیب مردم، مأیوس نمیشوند.
_گاهی چون ابراهیم ع تبر به دست گرفته و در برابر بتهای آخرالزمانی میایستند تا مردم عجز این بتان را شناخته، به خدای واحد بازگردند.
_بار دیگر تندی و نرمی موسیوار را تجربه میکنند؛ حتی اگر در برابر فرعون طغیانگر و سرکش ایستاده باشند.
_پیچیدگی دعوت عیسی ع شباهت بسیاری به زمانۀ ما دارد؛ علمایی غیرعامل و طواغیتی که جز قدرت مادی چیزی نمیشناسند و عیسای جوان با حواریون سادۀ خود و زهد مثالزدنی و رحمت بالایش، سدی در برابر دروغگویان بود.
_اما دعوت محمد ص از همۀ اینها سختتر بود. اگر او نبود هیچکس توان تحمل آن همه تضاد و سختی را نداشت.
سید احمدالحسن ع در جلد دوم این کتاب از اتفاقات و برخورد مردم با فرستادگان سخن میگوید:
_پیوستگی و ارتباط فرستاده و عذاب
_آنچه پیش از وقوع عذاب رخ میدهد
_سخنان فرستادگان به عذابشدگان
_روشنگری از معجزات و عذاب
_اقسام نشانهها و معجزات ارائهشده توسط فرستادگان:
۱) علمی
۲) ملکوتی
۳) مادی
_روشنگری از دلایل و موجبات عذاب
_روشنگری از مقدمات عذاب
ضروری است تا از عذابها، علل آن و شکل وقوعش آگاه باشیم تا خدایی نکرده در آن واقع نشویم.
جلد سوم کتاب به داستان یوسف ع میپردازد؛ البته در داستان یوسف نبی در قرآن از جنبۀ ارتباط او با مردم (رسالت) سخن زیادی مطرح نشده؛ بلکه صرفاً از جنبۀ ارتباط او با خدا (نبوت) و رؤیایی که محور سورۀ یوسف است سخن بهمیان آمده است؛ فهرست روشنگریهای سید احمدالحسن ع از قصۀ یوسف به شرح زیر است:
_مسیر یوسف
_رؤیای یوسف
_آغاز سورۀ یوسف
_داستان فرزندان آدم و برادران یوسف
_روشنگری از چاه
_آزمون واقعشده در راه بهسوی خدا
_روشنگری از زندان
_رؤیای پادشاه مصر
_نبوت یوسف
_چرا زندان؟
_آیات و نشانههایی که با اذن خداوند همراه یوسف ع بود
_قانون شناخت حجتهای الهی
_چطور یوسف برادرانش را به دزدی جام متهم کرد؟
_روشنگری از علم یعقوب
_دعوت یوسف، چرا در مصر
_روشنگری از پیراهن یوسف
_داستان یوسف، عبرتی برای زمان ظهور مقدس
داستان یوسف برای شناخت یوسف زهرا س اهمیت بالایی دارد؛ امام احمدالحسن ع فرمود:
«…اینچنین است که خردمندان در داستان یوسف(ع) تفصیل هر چیزی را از یوسف آلمحمد(ع) مییابند. به این ترتیب [بیان جزییات بیشتر را] (لِأُولِي الْأَلْبَابِ) (برای خردمندان) و (لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ) (برای گروه مؤمن) رها میکنم تا از داستان یوسف و آنچه در آن است، با خواندن و تدبر در آن، بهرهمند و نورانی شوند… .» (روشنگریهایی از دعوتهای فرستادگان، ج۳، انتهای کتاب)
نتیجه
اگر ارادۀ ما در یاری یوسف زهرا ع جدی است باید دعوتهای انبیا برای ما روشن باشد تا مسیر سلوکمان نورانی شود و آمادگی کامل را داشته باشیم.
این کتاب به ما کمک میکند تا بهدرستی در مسیر امام مهدی ع قدم برداریم؛ همچنین کلیدی برای فهم بسیاری از آیات قرآن و تاریخ پیامبران است.
والسلام علی من اتّبع الهدی
الحمدالله علی نعمه ولاية امام احمدالحسن ع