مضمون وصیت مقدس دو موضوع اصلی را شامل میشود: تصریح بر امامان دوازدهگانه و مهدیین دوازدهگانه. متن و تصریح بر دوازده امام از نظر شیعه با ذکر تعداد و اسامی آنها به تواتر ثابت شده و تعداد آنها نیز به تواتر برای اهل سنت ثابت شده است.
آنچه باقی میماند تواتر متن و تصریح بر مهدیین پس از امام مهدی(ع) است و اینکه آیا متواتر معنوی است یا خیر؟ اگر نص بر مهدیین نیز متواتر باشد مضمون یا معنای وصیت در هر دو قِسمش متواتر خواهد بود؛ نص بر امامان دوازدهگانه و مهدیین دوازدهگانه.
روایات و اخبار در نص و اشاره به مهدیین از نسل امام مهدی(ع) متواتر است و در این خصوص در کتاب «چهل حدیث دربارۀ مهدیین و فرزندان قائم» بهتفصیل توضیح دادهام و پیش از آنکه به نقل بخشی از آنها بپردازم، بهتر است به قرائنی پرداخته شود که روایات مهدیین و حجتهایی پس از امام مهدی(ع) را در خود داشته و تأیید میکند و موجب تحقق تواتر با کمترین تعداد ممکن میشود.
بنابراین از کسی که ادعا میکند امامت پس از امام دوازدهم پایان میپذیرد، دلیلی خواسته میشود که قطعیالصدور و قطعیالدلاله باشد؛ چراکه مدعای او خلافِ اصلِ ثابتشده است؛ یعنی خلاف استمرار امامت؛ اما کسی که به ادامهداشتن امامت پس از امام مهدی(ع) اعتقاد دارد، نیازی به دلیل ندارد ؛ چراکه موافق با اصل است.
روایاتی که بر امامان دوازدهگانه یا به نُه نفر از فرزندان حسین(ع) تصریح میکند و همچنین روایاتی که بر این مطلب دلالت دارد که امام مهدی(ع) آخرین و ختمکنندۀ آنها یا آخرین امام یا خاتم آنها یا خاتم اوصیاست، هیچکدام بر نفی امامت مهدیین از نسل امام مهدی(ع) و نیز به محصوربودن امامت در دوازده امام دلالت قطعی ندارند؛ چراکه تمامیِ این روایات ناظر بر مقام و تعداد امامان دوازدهگانه است هستند که با امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (ع) آغاز و با محمد بن الحسن العسکری (ع) به پایان میرسد؛ بنابراین امام دوازدهم پایانبخش امامان با این مقام و این تعداد و از این نظر آخرین آنهاست؛ اما این، امامت مهدیین(ع) با مقام و جایگاهی دیگر را نفی نمیکند؛ چنانکه گفته میشود «اثبات چیزی بهمنزلۀ نفی غیر از خود نیست.»
روایت وصیت و دیگر روایات بر جدا و متمایزکردن مقام امامان دوازدهگانه از مقام مهدیین دوازدهگانه صراحت دارد. بسیاری از روایات واردشده تصریح دارد بر اینکه امیرالمؤمنین(ع) خاتم اوصیاست؛ در حالی که به قطع و یقین ثابت شده که پس از ایشان تا روز قیامت اوصیایی دیگری نیز وجود دارند؛ بنابراین «ختمکنندهبودن» از دیدگاه و مقام معینی مطرح میشود و بهطور مطلق نیست.
بنابراین روایات مهدیین(ع) موافق با اصل ادامهداشتن امامت است و کسی که مدعی پایانیافتن امامت پس از امام مهدی(ع) است، مخالف این اصل است و برای مدعایش باید دلیلی قطعی ارائه کند.
عیسی به آمدن مدعیان دروغین بسیاری هشدار داده است، اما نگفته هر مدعیِ پساز او کذاب است. به قلم: متیاس… Read More
مصیبت برتر قسمت دوم به قلم: نازنین زینب احمدی مقدمه در بخش پیشین این مجموعه، با تکیه بر اهمیتی که… Read More
گفتوگوی داستانی دربارۀ دعوت فرستادۀ عیسای مسیح (قسمت دوم) به قلم: متیاس الیاس از پیشنهادِ رفتن نزد کشیش استقبال کرد… Read More
به قلم: شیث کشاورز امروزه نظریه تکامل (فرگشت) نظریهای است که در جامعۀ علمی، بهطور گسترده بهعنوان توضیحی کاملاً… Read More
پاسخ به تئوفان اعترافکننده | قسمت چهارم به قلم: ارمیا خطیب • پیشگفتار در قسمت پیشین به سه ادعای تئوفانس… Read More
وظیفۀ مؤمنان در قبال رؤیا در پیشگاه فرستادۀ الهی به قلم: نوردخت مهدوی مقدمه رؤیا، سفری شیرین و روحانی است… Read More