كورانی معتقد است یمانی در یمن زندگی و از آنجا خروج میكند و دلیل او ـآنطور كه در كتابش میگویدـ روایت واردشده در کتاب كمالالدین شیخ صدوق است. كورانی میگوید: «روایت اهلبیت(ع) تصریح كرده است كه یمانی موعود از یمن خواهد بود. در كمالالدین شیخ صدوق، ص328 آمده است: از نشانههای خروجش، خروج سفیانی از شام و خروج یمانی از یمن است.»
قبل از هرچیز نکتهای وجود دارد كه آنها خود نیز مرتب آن را تكرار میكنند؛ اینکه «استدلال به یک چیز، فرع بر ثابتشدن آن است.» بنابراین ابتدا شیخ كورانی باید این متنی را كه با آن استدلال كرده است ثابت كند. آیا او چنین كرده است؟ پاسخ منفی است. این روایت در دو جا از كتاب كمالالدین آمده که در واقع دو روایت نیستند، بلكه یک روایت هستند و سندشان نیز یكی است و اختلاف در الفاظشان نیز زیاد نیست. همانطور كه محققان میدانند اختلاف در الفاظ ناشی از نقل معنای روایت است.
مهم این است كه بدانیم این روایت در مکان اول بدون عبارت «مِنَ الیمَن» (از یمن) نقل شده است؛ یعنی عبارت «خروج یمانی» وجود دارد اما «از یمن» موجود نیست. به همین دلیل محقق كتاب، این عبارت را در داخل پرانتز قرار داده است. شما خودتان میتوانید به كتاب كمالالدین و تمامالنعمة، صفحۀ 327 و 328 و صفحۀ 330 و 331 طبق نسخۀ موجود در «کتابخانۀ دیجیتالی اهلبیت» مراجعه كنید.
همچنین این مورد برای كسی كه این روایت را از متن كتابهایی كه از كمالالدین نقل كردهاند مورد كاوش قرار دهد ـمثل بحارالأنوار، كشفالغمة اربلی، إعلامالوری بأعلامالهدی از شیخ طبرسیـ روشن خواهد بود.
ما حتی این روایت را در كتاب «فصولالمهمه» ابنصباغ مالكی ـكه سید مرعشی در كتاب شرح احقاقالحق از او نقل کرده استـ یافتیم و عبارت «یمانی از یمن» در آن نبود و حتی هیچ یادی از یمانی نشده بود.
در این روایت، سفیانی از شام و یمن خروج میکند و شاید کسی که از یمن خروج میکند سفیانیِ دیگری غیر از سفیانی شام بوده باشد ولی او هم مثل سفیانی اول منحرف است. از امام علی(ع) روایت شده است: «از من بپرسید، از من بپرسید در آخرین دهۀ ماه رمضان قبل از اینکه مرا از دست بدهید… .» تا آنجا که میفرماید: سپس فتنههایی را که پس از آنها رخ خواهد داد ذکر میکند و میفرماید: «اولینشان سفیانی و آخرینشان نیز سفیانی خواهد بود.» گفته شد: این سفیانی و آن سفیانی چه کسانی هستند؟ فرمود: «سفیانی از هجر و سفیانی از شام.» [2]
و «هجر» آنگونه که نگارندۀ «معجمالبلدان» گفته، سرزمینی است در یمن: «و هجر، شهری است در یمن که میان آن و عثر مسافت یک شبانهروز به سمت یمن فاصله است… .» [3]
بهاینترتیب کسی نمیتواند بر اساس این دو روایت، بنایی علمی یا عقیدتی استوار سازد. این دو روایت با تردیدهایی درآمیختهاند.
«ناگزیر بنیفلان باید حکومت کنند؛ و چون به حکومت رسیدند بین آنها اختلاف حاصل شود و حکومتشان دچار ازهمپاشیدگی گردد تا اینکه سفیانی و خراسانی بر ایشان خروج میکنند، یکی از مشرق و دیگری از مغرب. یکی از اینجا و دیگری از آنجا، بسیار تنگاتنگ همچون دو اسبِ شرطبندی، بهسوی کوفه مسابقه میدهند تا هلاکت بنیفلان به دست آنها محقق شود؛ بهطوریکه هیچیک از آنها را باقی نخواهند گذاشت.» سپس امام(ع) میفرماید: «خروج سفیانی، یمانی و خراسانی در یک سال و یک ماه و یک روز خواهد بود؛ درست مانند دانههای تسبیح، یکی پس از دیگری خواهند آمد.»
این در حالی است که روایات اشاره میکنند سفیانی پیش از اینکه متوجه عراق شد با مردی به نام «منصور یمانی» میجنگد؛ کسی که یمانی دیگری غیر از یمانی وعدهدادهشده است.
این روایت بهوضوح بیان میدارد که سفیانی پیش از اینکه متوجه عراق شود و با یمانی موعود رویارو گردد، بر منصور ـیعنی منصور یمانیـ غلبه پیدا میکند و او را شکست میدهد.
بههرحال از نظر شیخ كورانی مشكلی در متعددبودن شخصیت یمانی وجود ندارد. او بر روایتی كه شیخ طوسی در کتاب غیبت، ص447 روایت كرده: «قبل از سفیانی، مصری و یمانی خروج میكنند.» چنین توضیح داده است: «احتمالاً این شخصی كه قبل از سفیانی ظهور میكند یمانی دیگری است که زمینهساز یمانی موعود است.» [4]
حتی اگر از همۀ گفتههای پیشین خود صرفنظر کنیم میتوان گفت امکان دارد آل محمد(ع) با استفاده از تعبیر «یمانی» خواستهاند به مردی اشاره کنند که از آل محمد است. از پیامبر (ص) روایت شده است: «… بهراستیکه بهترین مردان، اهل یمن هستند و ایمان، یمانی است و من یمانی هستم… .» [5] بنابراین آل محمد همگی یمانی هستند.
در پایان میگویم: دلیل قطعی اقامه شده كه «یمانی» همان قائم آل محمد است كه به دستور پدرش امام مهدی (ع) شمشیر را هشت ماه بر دوش خود حمل میكند؛ و حركت این قائم از سمت مشرق خواهد بود. [6]
پاورقیها:
عیسی به آمدن مدعیان دروغین بسیاری هشدار داده است، اما نگفته هر مدعیِ پساز او کذاب است. به قلم: متیاس… Read More
مصیبت برتر قسمت دوم به قلم: نازنین زینب احمدی مقدمه در بخش پیشین این مجموعه، با تکیه بر اهمیتی که… Read More
گفتوگوی داستانی دربارۀ دعوت فرستادۀ عیسای مسیح (قسمت دوم) به قلم: متیاس الیاس از پیشنهادِ رفتن نزد کشیش استقبال کرد… Read More
به قلم: شیث کشاورز امروزه نظریه تکامل (فرگشت) نظریهای است که در جامعۀ علمی، بهطور گسترده بهعنوان توضیحی کاملاً… Read More
پاسخ به تئوفان اعترافکننده | قسمت چهارم به قلم: ارمیا خطیب • پیشگفتار در قسمت پیشین به سه ادعای تئوفانس… Read More
وظیفۀ مؤمنان در قبال رؤیا در پیشگاه فرستادۀ الهی به قلم: نوردخت مهدوی مقدمه رؤیا، سفری شیرین و روحانی است… Read More
View Comments
خدا خیرتون بده پاسخ کامل و واضح بود
درود خدا بر شیخ عباس فتحیه