بارها و بارها دربارۀ ربا و اینکه حرام است، شنیدیم؛ ولی این مسئله، قید و شرطها و استثنائاتی دارد که توسط حجت الهی بیان میشود. وامگرفتن از بانکها یا خرید قسطی کالاها مسئلهای است که امروزه همۀ افراد جامعه با آن مواجه هستند. چندی پیش، امام احمدالحسن(ع) یمانی موعود، به پرسشهایی در این خصوص پاسخ دادند که آن را تقدیم شما میکنیم. انشاءالله این پرسش و پاسخها بتواند، برای همگی ما مفید باشد و آن را بین مؤمنین و دیگر افراد منتشر کنیم تا زمینۀ تمکین و فَرج قائم آل محمد (ع) را فراهم کنیم.
سید واثق حسینی:
( ربا در قرضها [و وام] و معاملات )
این مطالب، مجموعه پاسخهای فقهی مربوط به رباست (چه ربای در قرضها و چه در معاملات) مطابق با پاسخ به پرسشهایی که در قالب گفتوگو از سید احمدالحسن (ع) پرسیده شده و ايشان توضیح دادهاند.
مثلاً: اگر شخصی یک میلیون دینار عراقی در سال ۱۹۸۰ به شما قرض بدهد، حق نداری که در سال ۲۰۱۸ به او یک میلیون دینار عراقی برگردانی؛ چراکه ارزش به شکل زیاد و قابلملاحظهای تغییر کرده است که در این صورت ارزش بر اساس ارزش تخمينی محاسبه میشود. در فرض مثال، ارزش یک میلیون دینار الآن، سه میلیون دینار عراقی است و این مقدار زیادی (دو میلیون) ربا محسوب نمیشود؛ چراکه سود فعلی و در حال حاضر، دریافت نشده و ارزش یک میلیون دینار عراقی در سال ۱۹۸۰ اکنون سه میلیون دینار است.
«پرسش: چیزی که اختصاص به وام کارمندان دارد که بعضی بانکها در عراق آن را مطرح میکنند و آن مبلغ ده میلیون دینار با سود 9% است، آیا گرفتن آن جایز است؟
و آیا این حکم، برای همه دولتهایی که به دولتهای اسلامی نامیده میشوند، عام است؟ یا به حکم سابق مبنی بر ربویبودن این قروض عمل کنیم؟ و آیا در اینجا استثنائاتی وجود دارد؟ مثلاً در جواز اخذ آن در بعضی از حکومتها.
پاسخ: جایز است.»
این در صورتی است که وام، ربوی باشد.
اما درصورتیکه وام، درصد سود اندکی داشته باشد که بانک مثلاً برای اداره و مدیریت وام میگیرد، در این حالت نمیتوان گفت که این وام ربوی است.
همچنین: شما میدانید که بین مؤمن و غیرمؤمن، ربا وجود ندارد؛ که در نتیجه مؤمن تا زمانی که طرف مقابل معامله، غیرمؤمن باشد، میتواند در هر معاملۀ ربوی وارد شود.
و بهطورکلی، هر سودی که برابر (یا بیشتر از) سودهایِ احتمالی سرمایهگذاری باشد، سود ربوی است.
این قانون کلی است که به امام امکان میدهد که از طریق آن و از طریق دادههای اقتصادی دیگر، سود مقبول در دولت عدل الهی یا در بانکهای آن را تعیین کند؛ بهگونهای که سود برای مدیریت وام و دوام کار بانک باشد؛ نه فقط برای دستيابی به سود و درآمدزایی، در اِزای زیرفشارگذاشتن وامگیرنده.
و برای اینکه این امر بهصورت شرعی و صحیح در دولت عدل الهی باشد، نیازمند اجرای قوانین بر اساس حدودی است که امام(ع) تعیین میکند که برخی از آنها را در بالا برای شما بیان کردم؛ و آن حدود این است که سود برابر یا بیشتر از سودی نباشد که از سرمایهگذاری همان مبلغ در بازار کار محقق میشود؛ یعنی باید کمتر باشد، علاوه بر ضوابط دیگری که امام(ع) تعیین میکند. طبیعتاً این قانون مربوط به مؤسسات مالی (همچون بانکها و بیتالمال و مراکز نگهداری مالی) است و مربوط به اشخاص نیست.
سود در قرضدادنهای شخصی، معمولاً سود ربوی است. البته تا زمانی که قرض بین دو مؤمن باشد.
و معمولاً بر قرضهای شخصی، تعریف بالا صدق میکند: ( قرض+ سود ارزشدار= ربا )
اگر پولی را قرض دهد و بر قرضگیرنده واجب کند که پول را به همراه زیادی [آن] برگرداند، این زیادی رباست؛ چه پول باشد یا یک کالایی که دارای ارزش باشد.
همچنین تحقق ربا در کالا بسیار مشکل و سخت است؛ یعنی اگر بهعنوانمثال به کسی گندم قرض بدهد و او هم گندم برگرداند، اما دو نوع گندم متفاوت باشند، در اینجا ربا محقق نمیشود؛ مگر اینکه این سود آشکار و واضح باشد.
یعنی مثلاً: به او یک تُن گندم قرض میدهد و بر او واجب میکند که سه تن گندم برگرداند؛ با علم به اینکه بین گندمها، هرگز چنین تفاوت قیمتی (ارزشی) صورت نمیگیرد و مثلاً تفاوت یک تن گندمِ شماره یک، برابر با قیمت و ارزش یک و نیم تن از گندمِ شماره دو هست.
برای مطالعه این پرسش و پاسخ به زبان عربی، میتوانید به این لینک مراجعه کنید:
برای گوشدادن فایلهای صوتی این پرسش و پاسخ، اینجا کلیک کنید:
عیسی به آمدن مدعیان دروغین بسیاری هشدار داده است، اما نگفته هر مدعیِ پساز او کذاب است. به قلم: متیاس… Read More
مصیبت برتر قسمت دوم به قلم: نازنین زینب احمدی مقدمه در بخش پیشین این مجموعه، با تکیه بر اهمیتی که… Read More
گفتوگوی داستانی دربارۀ دعوت فرستادۀ عیسای مسیح (قسمت دوم) به قلم: متیاس الیاس از پیشنهادِ رفتن نزد کشیش استقبال کرد… Read More
به قلم: شیث کشاورز امروزه نظریه تکامل (فرگشت) نظریهای است که در جامعۀ علمی، بهطور گسترده بهعنوان توضیحی کاملاً… Read More
پاسخ به تئوفان اعترافکننده | قسمت چهارم به قلم: ارمیا خطیب • پیشگفتار در قسمت پیشین به سه ادعای تئوفانس… Read More
وظیفۀ مؤمنان در قبال رؤیا در پیشگاه فرستادۀ الهی به قلم: نوردخت مهدوی مقدمه رؤیا، سفری شیرین و روحانی است… Read More