جلد اول كتاب احكام نورانى اسلام (ترجمه كتاب شرائعالاسلام، نوشتۀ سيد احمدالحسن علیهالسلام) به چهار بخش یا کتاب تقسیم میشود:
کتاب طهارت در ابتدا قرار گرفته است؛ به اين دلیل كه طهارت مقدمۀ تمام عبادتهاست و هيچ عبادتى بدون طهارت پذيرفته نمىشود.
ركن اول: در احكام آبها.
رکن دوم: در طهارت با آب.
رکن سوم: طهارت با خاک.
رکن چهارم: نجاسات و انواع آن.
سید علیهالسلام دربارۀ تعریف طهارت میفرمایند: «طهارت نامی است برای وضو، غسل یا تیمم؛ بهگونهای که مکلف بهوسیلۀ آنها مجاز به نمازخواندن میشود. هرکدام از آنها دو نوع است: واجب و مستحب.»
با توجه به تعریفی که سید علیهالسلام برای طهارت ارائه فرمودند، طهارت در اصطلاح شرعی را بیان کردند؛ زیرا طهارت یکبار به معنا و مفهوم لغوی (فرهنگ لغت) برمیگردد که بهمعنای هر پاکی و پاکیزگی است؛ اما در بار دیگر طهارت بهمعنای اصطلاح شرعی میآید؛ در اصطلاح شرعی، هر پاکی و پاکیزگی را طهارت میگویند؛ زیرا برای طهارت در اصطلاح شرعی شروطی وجود دارد. هرگاه این شروط محقق شود به آن طهارت شرعی اطلاق میکنیم و اگر محقق نشد طهارت شرعی محسوب نمیشود.
در شرع مقدس طهارت به سه مصداق اطلاق میشود: «وضو، غسل و تیمم» و هیچگونه مسئلۀ چهارمی وجود ندارد. این سه مصداق نیز زمانی در شرع مقدس طهارت محسوب میشود که شرط اصلی را بهجا آورد و آن «مکلف بهوسیلۀ آنها مجاز به خواندن نماز باشد.»
بنابراین ما وضو، تیمم یا غسلی داریم که مکلف پس از بهجاآوردن آن مجاز به خواندن نماز نیست؛ مانند وضوی شخص جنب برای رفع کراهت غذاخوردن یا خوابیدن یا غسل خانمی که عادت ماهیانه دارد، هنگام نشستن در جایگاه نمازش جهت بهجاآوردن عبادت خداوند یا تیمم فردی جهت اقامه نماز میت در قبرستان. اینها مستحب است اما طهارت شرعی به شمار نمیآید و انسان پس از این غسل یا تیمم و وضو نمیتواند نماز واجب را بهجا آورد. همچنین وضویی که نیت قربة الی الله نباشد بر آن طهارت شرعی اطلاق نمیشود.
علت گفتن نماز تعبير كلى از عبادات واجب است. زيرا احكام نماز شامل تمامى عبادات ديگر است. از باب مثال طهارت در حج و روزه و سایر عبادات نیز وجود دارد؛ نیت نیز در سایر عبادات وجود دارد؛ بنابراین میتوان گفت به وضو، غسل یا تیممی اطلاق میشود که مکلف بهوسیلۀ آن بتواند حج، روزه یا نماز را بهجا آورد.
حال پس از آشکارشدن تعریف مصداق و شرط طهارت، میگوییم برای هریک از این مصادیق سهگانۀ طهارت یعنی وضو، غسل یا تیمم دو نوع واجب و مستحب وجود دارد.
نکته: باید توجه کرد که منظور امام این نیست که نمازهای مستحبی نیاز به وضو ندارند؛ بلکه منظور این است که اصل نماز مستحبی بر انسان به حالت عادی واجب نیست؛ بنابراین وضوی آن نیز در شرایط عادی واجب نیست؛ اما هرگاه اراده کند که نماز مستحبی بهجا آورد ابتدا باید وضو بگیرد، سپس نماز را بهجا آورد.
اما غسل مستحبی: هر غسلی برای غیر از مسائل هفتگانۀ بالا؛ و شامل غسلهای زیادی است. برخی از آنها برای زمان مشخصی است، برخی از آنها برای مکان معینی است و … که در رکن طهارت با آب به آنها خواهیم پرداخت.
تیمم مستحبی: برای غیر از دو مسئلۀ فوق تیمم مستحب است؛ مانند تیمم مرد جنب برای یاد خداوند یا تیمم زنی که عادت ماهیانه دارد برای نشستن در جایگاه نماز جهت عبادت یا خواندن قرآن.
عیسی به آمدن مدعیان دروغین بسیاری هشدار داده است، اما نگفته هر مدعیِ پساز او کذاب است. به قلم: متیاس… Read More
مصیبت برتر قسمت دوم به قلم: نازنین زینب احمدی مقدمه در بخش پیشین این مجموعه، با تکیه بر اهمیتی که… Read More
گفتوگوی داستانی دربارۀ دعوت فرستادۀ عیسای مسیح (قسمت دوم) به قلم: متیاس الیاس از پیشنهادِ رفتن نزد کشیش استقبال کرد… Read More
به قلم: شیث کشاورز امروزه نظریه تکامل (فرگشت) نظریهای است که در جامعۀ علمی، بهطور گسترده بهعنوان توضیحی کاملاً… Read More
پاسخ به تئوفان اعترافکننده | قسمت چهارم به قلم: ارمیا خطیب • پیشگفتار در قسمت پیشین به سه ادعای تئوفانس… Read More
وظیفۀ مؤمنان در قبال رؤیا در پیشگاه فرستادۀ الهی به قلم: نوردخت مهدوی مقدمه رؤیا، سفری شیرین و روحانی است… Read More