مقدمه:
در قسمتهای پیشین آشکار شد محدودیت ها و موانعی وجود دارند که باعث شده ما قادر به مشاهده و دیدن هر چیزی نباشیم. برخی از این موانع با استفاده از ابزارهای تشخیص برطرف شدند؛ لیکن نمیتوان همۀ موانع را رفع کرد تا هر چیزی قابلمشاهده باشد؛ زیرا از قوانین این هستی یا محدودیت های موجود خارج است؛ بنابراین بدون مشاهدهکردن، از نظر علم راه دیگری وجود دارد جهتِ شناخت و اثباتِ حقیقت و آن از طریق شناخت اثرات دال بر آن حقیقت علمی است. لیکن از دیدگاه علم، راههای تأیید یک واقعیت (فکت) چیست؟ در این قسمت به این سؤال پاسخ خواهیم داد.
از دیدگاه علم راههای تأیید یک واقعیت (فکت) چیست؟
بهترین و سادهترین مثال برای درک اثر، نیروی جاذبه (گرانش) [1] است که قابلمشاهده نیست؛ اما اثرات آن، قابل شهود و محاسبه است و ما دائماً با آن سروکار داریم و یکی از 4 نیروی سازندۀ جهانِ ماست.
سیبی را که از درخت میافتد مشاهده میکنیم (اثر) و از طریق این مشاهده، به وجود نیروی گرانش (مؤثر) پی میبریم؛ درحالیکه این نیرو را نمیبینیم و صرفاً برای آن، اسمی انتخاب کردیم که عبارت است از گرانش (جاذبه). در حقیقت ما فقط میدانیم که گرانش، همان چیزی است که وقتی میخواهید از یک بلندی بپرید، باعث سقوط شما به سمت زمین میشود و اگر این نیرو نبود، شما سقوط نمیکردید.
«در قرن هفدهم، آیزاک نیوتن اولین شخصى بود که بهطور رسمى ارتباطى بین افتادن سیب به زمین با ـافتادنـ زمین به دور خورشید را برقرار کرد. نیروى مؤثر در هر دو اتفاق، گرانش بود و نیوتن آن را فقط بهعنوان جاذبهاى که با افزایش جرم اشیا و کاهش فاصلۀ آنها، قوىتر میشد پذیرفته بود. آلبرت اینشتین بعد از چند قرن آمد و تفسیرى ارائه کرد. طبق نظریۀ نسبیتِ عام او، گرانش، یک ویژگى از فضازمان و تاروپودی از جهان است. هرچقدر شیئی، جرم بیشترى داشته باشد، فضازمان را بیشتر خمیده خواهد کرد. در نتیجه اشیای نزدیکتر بهطرف یکدیگر خواهند افتاد، اگر شیئى جرم کافى داشته باشد، میتواند امواج گرانشى در خور توجهى ایجاد کند… .» [2]
ما هیچوقت انحنای فضازمان را ندیده و نخواهیم دید؛ ولیکن نمیتوانیم منکر وجود چنین انحناهایی در جهان خود باشیم.
یا مثلاً عقل را تاکنون کسی ندیده و نخواهد دید؛ ولیکن هر انسان عاقلی از طریق مشاهدۀ اثرات، آن را قبول دارد. با مشاهدۀ کردار و گفتار افراد، به عقلانیت آنها پی میبریم؛ یعنی با مشاهدۀ اثراتی، به وجود عقل در فرد پی میبریم یا با مشاهدۀ رفتاری در حیوانی، متوجه میشویم عاقل نیست و… .
اگر بگویند فردی سیاه است با مشاهدۀ رنگ پوست او، صحت این ادعا را بررسی میکنیم؛ ولی وقتی بگویند فردی عاقل است صحت ادعا را این بار با مشاهدۀ رفتار، کردار و گفتار فرد که اثراتی برای عقل هستند بررسی میکنیم، نه با دیدن چیزی به نام عقل بر روی سر فرد مدنظر!
آیزاک نیوتن در سخن معروفش میگوید:
«من نمیدانم به چشم مردم دنیا، چگونه به نظر میآیم؛ اما در چشم خودم شبیه کودکی هستم که در کنار دریا به بازی مشغول است و هر از گاهی از یافتن سنگی صافتر یا صدفی زیباتر [3] مشعوف میشود؛ درحالیکه اقیانوس عظیم، حقیقتِ کشفنشده، پیش چشم او گسترده است.»
آری، حقایق زیادی وجود دارند که یا باید با رفع محدودیت ها آنها را کشف کنیم یا با بررسی دقیقتر اثرات آنها؛ در نتیجه از آنجا که هر اثری طبق اصل علیت باید مؤثری داشته باشد، ما میتوانیم با بررسی اثرات، به وجود مؤثر آن پی ببریم؛ یعنی مؤثرها را میتوان از طریق اثراتشان نیز شناخت.
پس، از دیدگاه علم، هیچچیز وجود ندارد مگر اینکه، ما بتوانیم آن را مشاهده کنیم یا اینکه بتوانیم اثرش را مشاهده کنیم؛ پس منطقی است که بگوییم موجودات غیرقابلمشاهده وجود ندارند تا وقتی که ما اثرات آنها را مشاهده کنیم؛ ازاینرو این استدلال که تا وقتی ما خدا را نبینیم، او را قبول نمیکنیم اشتباه است؛ زیرا میبایست اثرات را نیز بررسی کنیم.
رابرت بویل شیمیدان، فیزیکدان، فیلسوف طبیعی و مخترع ایرلندی میگوید:
«وقتی با تلسکوپهای قوی به ستارگان و سیارات مینگرم و… هنگامی که با میکروسکوپهای دقیق، ساختار شگفتانگیز طبیعت را مشاهده میکنم و آن زمان که با چاقوی تشریح به مطالعۀ کتاب طبیعت میپردازم، خود را با سرایندۀ مزامیر همنوا میبینم و میگویم: خداوندا، آثار تو چه متنوع و گوناگون است و تویی که با حکمت و تدبیرت همه را آفریدی.» [4]
پاورقیها:
عیسی به آمدن مدعیان دروغین بسیاری هشدار داده است، اما نگفته هر مدعیِ پساز او کذاب است. به قلم: متیاس… Read More
مصیبت برتر قسمت دوم به قلم: نازنین زینب احمدی مقدمه در بخش پیشین این مجموعه، با تکیه بر اهمیتی که… Read More
گفتوگوی داستانی دربارۀ دعوت فرستادۀ عیسای مسیح (قسمت دوم) به قلم: متیاس الیاس از پیشنهادِ رفتن نزد کشیش استقبال کرد… Read More
به قلم: شیث کشاورز امروزه نظریه تکامل (فرگشت) نظریهای است که در جامعۀ علمی، بهطور گسترده بهعنوان توضیحی کاملاً… Read More
پاسخ به تئوفان اعترافکننده | قسمت چهارم به قلم: ارمیا خطیب • پیشگفتار در قسمت پیشین به سه ادعای تئوفانس… Read More
وظیفۀ مؤمنان در قبال رؤیا در پیشگاه فرستادۀ الهی به قلم: نوردخت مهدوی مقدمه رؤیا، سفری شیرین و روحانی است… Read More