مقدمه: از کسی که مدعی است در مورد حق بحث میکند، عجیب است که دهها کتاب و محصولات منتشرشده و جدید از امام احمد الحسن (ع) که درستی و حقانیت دعوت مبارک یمانی در آنها تبیین شده است را رها کرده و به کتاب العجل (گوساله) مراجعه میکند؛ که امام احمد الحسن (ع) آن را در زمانی تألیف کرده که دعوتش و اینکه فرستاده و وصی امام مهدی (ع) است را علنی نکرده بود.
پس برای کسی که خواهان مناظره و گفتگو و مناقشه در این دعوت است، سزاوارتر است که کتاب وصیت مقدس و یا کتاب عقاید اسلام و کتاب توحید و دیگر کتب را بررسی کند، نه اینکه به کتاب العجل (گوساله) رجوع کند؛ که هدف از تألیف آن تنها توجه و بیداری امت و آمادهسازی آن برای استقبال از امام مهدی (ع) و همچنین برحذرداشتن آنها از فتنه سامری و گوساله وی بوده است.
1. این روایت در خلال استدلال بر خلافت علی (ع) و فرزندانش پس از او آورده شده است. پس این روایت را امام احمد الحسن (ع) برای دلالت بر خلافت علی (ع) و فرزندانش انتخاب کرده است و احتجاج تنها به آن چیزی صورت میگیرد که طرف مقابل بدان ملتزم است؛ و در هنگام تألیف کتاب العجل، نه علماء و طلاب حوزه (کسانی که این کتاب اساساً متوجه آنها و خطاب به آنها بوده) و نه عموم شیعیان، بهجز امامت علی (ع) و یازده فرزندش چیز دیگری را نمیدانستند و بدان التزام نداشتند؛ و به همین خاطر، این روایت دلالتش بر مطلوب، یعنی دلالتش بر اینکه علی (ع) را نیز شامل میشود و نه فقط فرزندان، واضح و روشن است و اگر این توضیح امام دربارۀ این روایت نمیبود، میشد بر آن اشکال گرفت.
2. بهطورکلی آوردن این توضیح در یک چاپ و نیاوردنش در چاپ بعدی مشکلی ندارد. بعلاوه، بهدرستی که نیاز به این توضیح، پس از بیان عقیده مهدیین (ع) رفع شده است؛ چراکه اشکال بر عبارت «و دوازده نفر از فرزندانم» پس از بیان وجود حجتهایی پس از ائمه دوازدهگانه (ع) وارد نیست.
پس این روایت اکنون (در چاپهای جدید و پس از بیان وجود مهدیین) بر مطلوب دلالت دارد و آن همان خلافت فرزندان علی (ع) است؛ پس در این روایت با اطلاقش دو معنا محتمل است و این به موضع احتجاج آسیبی نمیرساند. این علاوه بر آن است که امام (ع) هرگز با این روایت بر مهدیین (ع) احتجاج نکرده است.
اما کسی که احتجاج کرده و میگوید این تفسیر (تفسیر امام احمد الحسن (ع) ذیل این روایت) در روایات دیگری که با آنها بر مهدیین (ع) استدلال میکنیم نیز جاری است، پس در جوابش میگوییم:
3. ما نمیگوییم هر روایتی که در آن لفظ (دوازده نفر از فرزندانم) آمده باشد، بر مهدیین دلالت دارد. بلکه میگوییم همانا روایات مهدیین و حجتهای پس از امامان دوازدهگانه (ع) متواتر و یقینی و همراه با دلالتی قطعی و صریح است که روایت وصیت پیامبر و روایات «دوازده» و یا «یازده مهدی از نسل امام حسین (ع) و پس از قائم» و روایات «ولیعهدان امام مهدی و امامان پس از او» ازجمله آنها هستند. و بهدرستی که امام احمد الحسن (ع) فرموده است: (… وقتی میخواستم برخی روایات نبوی که دلالت بر اینکه آن حضرت مسلمانان را به صراط مستقیم و اوصیای پس از خود و خلفای الهی در زمین هدایت و ارشاد نموده را برگزینم، حیران ماندم؛ زیرا نمیدانستم که در میان انبوه روایات چه در کتب شیعه و چه در کتب اهل سنت کدام را برگزینم. بههرحال با اینکه به نقل اندکی از آن روایات بسنده نمودم، اما از خداوند درخواست میکنم که همین مطالب محدود را مایه یاری دین و بهرهمندی مسلمین و مؤمنین گرداند:…) سپس تعدادی از روایات را برای گوشزد نمودن حق علی (ع) و امامان از نسل او از کتب اهل سنت آورده و پس از آن روایاتی از کتب شیعه نقل نموده تا بدان جا که میفرمایند: (… و آنچه امام صادق (ع) از رسول خدا (ص) نقل میکند که حضرت سه مرتبه فرمود: «بشارت دهید بشارت دهید بشارت دهید، مَثل امت من به بارانی میماند که معلوم نیست که آغاز آن بهتر است یا پایان آن و چون باغستانی میماند که گروهی از آن بهرهمند میگردند و چهبسا گروهی که پس از ایشان بیایند، از نعمات وسیعتر و ژرفتر و انبوهتر و نیکوتری بهرهمند گردند. چگونه هلاک گردد، امتی که من و دوازده تن از فرزندانم که همه از نیکبختان و خردمندان هستند، سرآغاز ایشانیم و مسیح پسر مریم آخر ایشان است؛ اما در این میان گروهی سستعنصر و ضعیف الايمان هلاک میگردند که نه ایشان از مناند و نه من از ایشان».(الخصال ص ۴۷۶)
دلایل متعدد برای اثبات حقانیت امامت علی (ع) و یازده فرزندش و خلافت آنها پس از رسول خدا (ص) بسیار زیاد است و شاید بزرگترین آنها سوره: انا انزلناه فی لیله القدر … باشد.
و همچنین تعداد روایات متواتر برای اثبات وجود دوازده مهدی پس از امام زمان (عج) نیز بسیار زیاد است و برخی از آنها را شیخ ناظم عقیلی در کتاب چهل حدیث درباره مهدیین (ع) آورده است.
4. ما همچنین گفتهایم در اینجا تعداد زیادی روایت است که اشاره دارد به اینکه امامان دوازدهگانه از نسل رسول خدا (ص) و نسل علی (ع) هستند و دلالت این روایات بر این مسئله واضح و روشن است.
مثال ۱: عن أبي جعفر (ع) قال، قال رسولالله: «إني واثني عشر من ولدي وأنت يا علي زر الأرض، يعني أوتادها وجبالها، بنا أوتاد الأرض آن تسيخ بأهلها فإذا ذهب الاثنى عشر من ولدي ساخت الأرض بأهلها ولم ينظروا.» (الكافي: ج 1، ص 534)
رسول خدا (ص) فرمود: «من و دوازده تن از فرزندانم و تو اى على بند و قفل زمين هستيم [يعنى میخها و کوههای زمين]. به سبب ما خدا زمين را ميخ كوبيده تا اهلش را فرو نبرد، چون دوازدهمين فرزندم از دنيا برود، زمين اهلش را فرو برد و مهلت داده نشوند.»
پس عبارت روشن است و احتیاج به تکلف (خود را بهسختی انداختن) ندارد؛ (من و دوازده نفر از نسل من و تو ای علی)
مثال 2: سمعت أبا جعفر (ع) يقول: الاثنا عشر الإمام من آل محمد (ع) كلهم محدثون من ولد رسول الله ومن ولد علي، ورسول الله وعلي (ع) هما الوالدان. (الكافي: ج ۱، ص ۵۳۴)
از حضرت ابى جعفر باقر (ع) شنیدم كه میفرمود: «دوازده امام از آل محمد، تمامى آنها كسانى هستند كه فرشتگان با آنها حديث كنند و از فرزندان رسول خدا (ص) و على (ع) هستند و رسول خدا و على، پدران هستند.»
و این روایت هم روشن است.
مثال 3: عن امیرالمؤمنین (ع): ان لهذه الأمة اثني عشر إمام هدى من ذرية نبيها وهم مني. (غیبه طوسی: ص ۱۵۴)
امیرالمؤمنین (ع) فرمود: «براى اين امت اسلامى دوازده امام هدایت از نسل پيغمبرشان است كه آنها از من هستند.»
از نسل پیامبر بوده و آنها از علی (ع) هستند، کسی که خود او روایت را بیان میکند.
مثال 4: عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الْأَنْصَارِيِّ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى فَاطِمَةَ (ع) و بَيْنَ يَدَيْهَا لَوْحٌ فِيهِ أَسْمَاءُ الْأَوْصِيَاءِ مِنْ وُلْدِهَا فَعَدَدْتُ اثْنَيْ عَشَرَ آخِرُهُمُ الْقَائِمُ (ع) ثَلَاثَةٌ مِنْهُمْ مُحَمَّدٌ وَ ثَلَاثَةٌ مِنْهُمْ عَلِيٌ. (كافى: ج 1، ص 532)
جابر بن عبدالله انصاری میگوید: «بر حضرت فاطمه (س) داخل شدم، درحالیکه لوحی در دست آن حضرت بود که در آن نام اوصیای پیامبر (ص) که از فرزندان حضرت فاطمه (س) بودند نوشته شده بود؛ پس من آنها را شمردم دیدم که 12 نفرند که آخرینشان قائم (ع) بود، سه تن از ایشان محمد و سه تن دیگر علی نام داشتند.»
مثال 5: قال رسول الله (ص) لعلي (ع): يا علي إني مزوجك فاطمة ابنتي سيدة نساء العالمين و أحبهن إلي بعدك و كائن منكما سيدا شباب أهل الجنة و الشهداء المضرجون المقهورون في الأرض من بعدي و النجباء الزهر الذين يطفئ الله بهم الظلم و يحيي بهم الحق و يميت بهم الباطل عدتهم عدة أشهر السنة أخرهم يصلي عيسى ابن مريم (ع) خلفه. (غيبة النعماني: ص 58)
پيغمبر (ص) به حضرت على فرمود: «اى علی من میخواهم دخترم فاطمه را كه بانوى زنان جهانيان است و پس از تو از همه نزد من محبوبتر است، همسر تو سازم و از شما، دو سرور جوانان بهشتى و شهيدان به خون آغشته به دنیا میآیند كه پس از من به آنان ستم خواهد شد و نجيبان تابان كه خداوند بهوسیله آنان تاريكىها را از ميان بردارد و حق را با آنان زنده سازد و باطل را با آنان بميراند. شماره آنان شماره ماههای سال است و عيسىبن مريم پشت سر آخرينشان به نماز خواهد ايستاد.»
عبارت «از شما به دنیا میآیند… تعدادشان تعداد ماههای سال است» و تفسیر این با بیان عقیده مهدیین و حجتهای پس از امامان دوازدهگانه روشن است؛ پس این عقیده با این روایت و روایات متواتر که همین معنا را دارند جمع میشود.
علاوه بر اینکه تفسیر این روایات به تفسیری که در کتاب العجل (گوساله) برای روایت محل اشکال آمده، حتی بهصورت احتمال نیز پذیرفته نمیشود؛ چراکه همچنان که گفتیم به جدا بودن و تمییز علی (ع) از ائمه دوازدهگانه (ع) تصریح میکنند، یا با لفظی که در جداسازی واضح و روشن است بهوسیله بهحساب آوردن او همراه با آنها (دوازده امام) و یا با نسبت آنها با او و یا با فاطمه (ع).
نویسنده: دکتر توفیق مغربی
عیسی به آمدن مدعیان دروغین بسیاری هشدار داده است، اما نگفته هر مدعیِ پساز او کذاب است. به قلم: متیاس… Read More
مصیبت برتر قسمت دوم به قلم: نازنین زینب احمدی مقدمه در بخش پیشین این مجموعه، با تکیه بر اهمیتی که… Read More
گفتوگوی داستانی دربارۀ دعوت فرستادۀ عیسای مسیح (قسمت دوم) به قلم: متیاس الیاس از پیشنهادِ رفتن نزد کشیش استقبال کرد… Read More
به قلم: شیث کشاورز امروزه نظریه تکامل (فرگشت) نظریهای است که در جامعۀ علمی، بهطور گسترده بهعنوان توضیحی کاملاً… Read More
پاسخ به تئوفان اعترافکننده | قسمت چهارم به قلم: ارمیا خطیب • پیشگفتار در قسمت پیشین به سه ادعای تئوفانس… Read More
وظیفۀ مؤمنان در قبال رؤیا در پیشگاه فرستادۀ الهی به قلم: نوردخت مهدوی مقدمه رؤیا، سفری شیرین و روحانی است… Read More
View Comments
خدا خیرتون بده
احسنتم انصار الله