دکتر عبدالعالی منصوری مینویسد:
نظریۀ تکامل ، یکی از نظریههای مهمی است که در خصوص ثابتشدن یا ثابتنشدنش سخن بسیار گفته شده است؛ به این دلیل که بسیاری از دینداران تصور میکنند این نظریه با متون دینی ناسازگار است؛ به همین دلیل به انکار آن روی آوردند؛ علیرغم اینکه این نظریه ـبه دلیل وجود دلایل متنوعِ تأییدکنندهـ استوار بودنش ضرورتی است علمی؛ بهطوریکه انکارش ممکن نیست.
بهعلاوه بسیاری از پژوهشگرانی که در راستای اثبات نظریۀ تکامل در تلاش هستند، تصور میکنند این نظریه با دین در تضاد است؛ که این نکته باعث شده این نظریه، به زیرساختی برای ادعای الحاد و بیخدایی تبدیل شود.
وضعیت برای بسیاری از مدعیان دین نیز به همین صورت است؛ و با این تصور که این نظریه با متون دینی ناسازگار است، آن را انکار کردند. این در حالی است که وضعیت کاملاً متفاوت است و درگیری و تناقض فرضگرفتهشده توسط هر دو طرف، صحیح نیست.
سید احمدالحسن در کتاب خود ـتوهم بیخداییـ بسیاری از این دلایل متنوع را بیان، و این تناقضِ فرضگرفتهشده را حل کرده است؛ به این کتاب مراجعه کنید.
آنچه بنده را به نگارش این مقاله واداشت عبارت است از:
پژوهش و تحقیق کسی که به تکامل اعتقاد دارد، از چهارچوب علمی خارج نشده و تنها بر اساس تخصصش بوده است. دانشمند ژنتیک، تکامل را طبق تخصص خودش به اثبات میرساند. وضعیت برای علم کالبدشناسی و دیگر علوم نیز به همین صورت است.
ولی چگونه نظریۀ تکامل ، دلیلی برای حقانیت دین اسلامی الهی و حقانیت تشریعات و قوانین اسلامی است؟
این مسئلهای است که هیچیک از دو طرف به آن نپرداختهاند؛ زیرا وضعیت هریک از دو طرف تنها به یکی از دو صورت زیر بوده است: یا به دنبال اثبات این نظریه و رد کردن دین بودهاند، یا به دنبال نفی نظریۀ تکامل و اثبات دین.
سید احمدالحسن(ع) تنها به اثبات نظریۀ تکامل نپرداخته است؛ بلکه آن را بهشکلی روشن و واضح بیان، و ابهاماتش را به صورتی برطرف کرده که پذیرفتن این نظریه را کاری سهل و آسان مینماید؛ بهعلاوه وی با استفاده از متون قرآنی، تعارضنداشتن این نظریه با دین اسلامی الهی را شرح داده است.
همچنین مسائل پیچیدۀ بسیاری را بیان کرده است که افراد زیادی، از سرِ جهل و نادانی، آنها را بهعنوان اشکالاتی تشریعی بر دین اسلام برمیشمارند؛ مسائلی مثل بردهداری و استفاده از کنیزها، میل انسان به چندهمسری، و اینکه این مسئله [یعنی چندهمسری] میراث تکاملیِ ژنتیکیزیستشناختی برای انسان بوده است.
میتوانید به صفحه رسمی ایشان مراجعه کنید:
لینک صفحه رسمی فیسبوک سید احمدالحسن ع
و این [مباحث] نکاتی را برای ما آشکار میکند؛ از جمله:
1. احاطهداشتن سید احمدالحسن به جنبههای علمیِ نظریه تکامل.
2. احاطهداشتن سید احمدالحسن به تشریع الهی.
3. اهمیت نظریۀ تکامل در برطرفکردن بسیاری از توهماتی که عدهای افراد جاهل و نادان، به تشریع الهی نسبت میدهند.
آیا این، دلیل کافی نخواهد بود مبنی بر اینکه ایشان علمی دارد که میتواند وضعیت اسفباری را که امروز شاهدش هستیم اصلاح کند؟
وجود اینچنین انسانی ـاز نظر هر عاقلیـ منفعتی است عظیم؛ چراکه حقایقی را بیان میکند که سالیانی دراز، محل کشمکش و نزاع بودهاند؛ و بهاینترتیب خسارت و زیان از بین میرود!
کسی که بهسوی بیخدایی رهسپار میشود، قطعاً زیان میبیند و کسی که حقایق علمی ثابتشده را انکار میکند، راه را بر خودش بسته و [چنین شخصی] تبدیل به وسیلهای شده است برای دورکردن مردم از دین الهی؛ همان دینی که برای سعادت و خوشبختی بشر آمده است. چنین شخصی نیز قطعاً و یقیناً زیان کرده است.
بنابراین چه زیانی… بالاتر از اینکه جامعه، از نبودن مردی رنج ببرد که میتواند از مشکلات ـعلمی، اقتصادی و دیگر مشکلاتـ گرهگشایی کند؟ مشکلاتی که بشر، سالیانی دراز از وجودشان در رنج و عذاب بوده است!
اما «ژن خودخواه» باعث محرومشدن بشر از چنین عالِم خیرخواهی شده است.
دکتر عبدالعالی منصوری حفظه الله 27فوریه2019
منابع: